DOMAČIJA GORC

REJA KONJ HLADNOKRVNIH PASEM

Arhiv11

KONJI

DOGODKI V LETU 2011

22. 10. 2011: Test delovne sposobnosti za kobile

Domačija Gorc

Letos smo prvič na naši kmetiji organizirali izvajanje TESTA DELOVNE SPOSOBNOSTI za troletne žrebice, in pa letos izjemoma tudi za starejše kobile. Udeležbe je bila glede na dosedanjo prakso kar velika, saj se je na test prijavilo skupno 13 kobil. Od tega so test opravljale in uspešno zaključile 4 troletne žrebice. Pokazati so morale delo v enovpregi ter vleko hloda. Strokovna komisija je ocenjevala več kriterijev, skupno pa je največ točk dosegla kobila MONA (lastnik  Adolf Brajer). Vse kobile, ki so pokazale svoje znanje je vpregal Boštjan Gorc, na test smo jih prav tako pripravili na naši kmetiji. Žrebice so bile po oceni komisije odlično pripravljene in so vse štiri test zelo dobro opravile. 

Letos se je izjemoma k opravljanju testa lahko prijavilo tudi starejše kobile, ki v preteklih letih niso imele možnosti opravljanja izpita. Ker pa rejski program stremi k čim večjem številu kobil z opravljenim testom, so to možnost ponudili vsem rejcem, ki so test želeli opravljati. Od 9 prijavljenih kobil le ena testa ni opravila, največ točk pa je dosegla kobila IZBRANA, lastnika Kastelic Jožeta. Test je z vsemi kobilami izvajal Boštjan Gorc.

 

3. 9. 2011: Izbor naj žrebca

Ljubljansko Barje

Prireditev na kateri se je izbiralo najboljšega žrebca leta 2011 se je letos odvijala prvič. Pobudnik in organizator za to prireditev je Konjerejsko društvo Barje. S pomočjo Revije o konjih so organizirali prvo tovrstno prireditev v Sloveniji. Izbiralo se je najboljšega žrebca Slovenske hladnokrvne pasme. Radovednost je premagala tudi nas, zato smo se izbora naj žrebca udeležili z našim Etbin Vulkanom XVI, ki je enkrat že bil najbolje ocenjen žrebec. Tukaj pa so poleg telesnih lastnosti k oceni prispevali še teža žrebca ter delovna sposobnost žrebca. Žrebec je moral pokazati znanje v veliki hloda. Ker pa je bil hlod občutno pretežak (po ocenah naj bi tehtal dobrih 1000 kg), je strokova komisija test prekinila. 

Etbin je dobil drugo telestno oceno, tehtal je 685 kg (drugo mesto) in prvo mesto v testu delovnih sposobnosti. V skupnem seštevku je dosegel drugo mesto.

 

14. in 15. avgust 2011: 4. pohod Domačije Gorc

Selce - Plešivica - Selce

14. in 15. avgusta 2011 smo izpeljali že ČETRTI tradicionalni pohod Domačije Gorc. Na pohod smo se odpravili po že znani trasi proti Plešivici. Suhokranjci (KD Suha krajina) so nam dobrodušno odstopili svojo kočo, ki se nahaja v prečudoviti naravi, da smo tam prenočili in se imenitno zabavali. Za popestritev večera smo organizirali igre, ki se jih je lahko udeležil vsak. Najboljšim smo podelili medalje in praktične nagrade, zato je bilo tekmovanje še toliko bolj napeto in zanimivo. Zakurili smo kres, za katerega drva smo na prizorišče privlekli s pomočjo kobile Taure. Mama je poskrbela za večerjo in nas postregla s tako dobrim golažem, da smo si potem še kar nekaj časa oblizovali prste. 

Naslednji dan smo se prebudili v prečudovito poletno jutro. Počasi smo pospravili in osedlali naše konjičke ter se znova odpravili na pot proti domu. K sreči je vse potekalo brez večjih zapletov in smo se vsi varno in srečno vrnili domov. 

Spet smo vsi polni lepih vtisov in navdušeni nad preteklo dogodivščino. Spet imamo en kup lepih spominov in mnogo pričakovanj na prihodnji pohod, ki bo prihodnje leto. Komaj čakamo!


UDELEŽENCI 4. pohoda Domačije Gorc:

  • DRUŽINA GORC: Boštjan, Tatjana, Špela, Saši, Miran, Suzana, Kim, Tone, Majda, Toni, Lea, Mama in Ata
  • PRIJATELJI: Družina Barle (Aleš, Anita, Blaž, Kaja, Larisa), Prijatelji z Gorenjske (Novak), Gašper Trlep, Marko Pirc, Alenka Čepirlo, Nik Čepirlo, Andreja Zakrajšek, Jure Pekolj, Štefan Pekolj, Blaž Novak, Jože Kastelic, Igor Brajer
 

17. 7. 2011 Tekma v kasu za Slovensko hladnokrvno pasmo - 1. mesto

Hipodromu Vrbljene 

Potekala je tekma dvovpreg v kasu za Slovenske hladnokrvne konje. V vpregi z Viko in Wallo ter Tonetom in Miranom za vajetmi smo dosegli prvo mesto. Tonijeva srečna roka nam je izžrebala prvo štartno pozicijo, kar je v kombinaciji z odličnima kobilama zagotovo prava formula za uspeh.

 

30. 7. 2011 Tekma v spretnostni vožnji

Budganja vas

Klub KD Kljuse Budganja vas med drugim organiziral tudi tekmo v spretnostni vožnji. Kobili Livija in Bistra v komatih, Boštjan za vajetmi in Tone kot sovoznik, so uprizorili tekmo polno akcije in adrenalina, premagali konkurenco in osvojili prvo mesto.