DOMAČIJA GORC

REJA KONJ HLADNOKRVNIH PASEM

12. 9. 2015 DRŽAVNA RAZSTAVA SLOVENSKIH HLADNOKRVNIH KONJ, Šentjernej

7.12.2013 OBISK KD LUKOVICA

Člani KD Lukovica so nas obiskali na Domačija Gorc v soboto 7.12.2013. Predstavili smo jim našo rejo konji, našo filozofijo in način dela s konji. Poudarek je bil seveda na hladnokrvnih konjih, katerih ljubitelji smo in jih želimo predstaviti tudi kot konje za šport in rekreacijo. 

V dresurni točki sta se predstavila žrebec Osad Nero s Sašo Gorc ter kastrat Nestor Diamant s Suzano Gorc v sedlu. Oba sta mlada konja, ki sta z delom pod sedlom začela šele letos. In seveda ni potrebno posebej poudarjati, da sta hladnokrvne pasme ;)

V vpregi se je predstavil Medved Elmar na vajetih Gorc Mirana. Pokazala sta zahtevane elemente pri preizkusu delovne sposobnosti, vožnja v enovpregi ter vleko hloda. Nekateri člani društva so se tudi malo popeljali s kočijo po maneži.

Ob vsem tem pa je strežno osebje poskrbelo, da obiskovalci niso bili lačni in žejni.

Člani KD Lukovica so nas obiskali prvič in upamo, da ne zadnjič :)

16.11.2013 LICENCIRANJE PETLETNIH ŽREBCEV, Medo 2. mesto

Medo si je po številu točk skupaj z žrebcem Majorjem delil prvo mesto, vendar je strokovna komisija ocenila, da si je Medo zaradi modernega in športnega videza, česar pa še ne narekuje rejski program, zaslužil drugo mesto. Mi smo ponosni nanj, saj je lepotec, ki mu ni para.

5.10.2013 TEST DELOVNE SPOSOBNOSTI 2013

OLIMPIJKA/VANESSA, l. 2010 (o: Schalk Vulkan XVII, m: Haš/Vika), najbolje ocenjena kobila na Testu delovne sposobnosti 2013 (ocena 9,0), lastnik: Anton Gorc

Na posestvu Domačije Gorc smo tudi letos v sodelovanju z Združenjem rejcev konj Slovenske hladnokrvne pasme pripravili Test delovne sposobnosti za hladnokrvne konje. Na test je bilo prijavljenih 9 živali, od tega dva žrebca. Test so vsi prijavljeni konji opravili s pozitivno oceno. Potrebno je bilo prikazati dresurno nalogo vožnje v enovpregi ter vleko hloda. Najbolje od vseh udeleženih kobil je nalogo opravila naša Vanessa, ki je prejela 9,0 točk, kar je zelo visoka ocena. Tudi vse ostale kobile niso za njo prav veliko zaostajale in so dobro opravile svoje delo. Test sta uspešno opravila tudi dva žrebca, in sicer Osad Nero XIV ter Opi Elmar XVII, oba sta dosegla 8,9 točke. 


Z rezultatom smo bili zadovoljni vsi, tako rejci kot tudi komisija pod vodstvom ge. Nataše Gorišek z Inštituta za rejo kopitarjev , ki je prav tako kot  predsednik ZRKSHP g. Jože Mihelčič, pohvalila opravljeno delo, pripravljenost prostora in konjev, korektno izvedbo testa, ki je bil v skladu s pravili in rejskim programom.

28.9.2013 KOSTANJEVA KONJENICA BRATOVŠČINE FINFARJI

Letošnje leto si je Bratovščina Finfarji za izhodiščno točko četrte Kostanjeve konjenice izbrala našo kmetijo. Na Ranču smo sprejeli konjenike in jih pogostili. Štartali smo v soboto zjutraj v družbi 65 konj. Naš cilj je bil v Moravčah na kmetiji Klinc, kjer smo prespali in se v nedeljo vrnili nazaj po bližnjici na Ranč. 

Foto: Brane Praznik

1.9.2013 RAZSTAVA V SEMIČU

Na povabilo belokranjskih konjerejcev smo se udeležili 12. belokranjske razstave konj v Semiču. Predstavili smo štiri naše konje, dva plemenska žrebca Medved Elmarja XV in Osad Nera XIV, ter plemensko kobilo Viko in kastrata Nestor Diamanta XV.

31.8.2013 IZLET V AVSTRIJO

Obiskali smo licitacijo elitnih noriških žrebet v Bistrici pri Zilji na Avstrijskem Koroškem, na povabilo predsednika tamkajšnjega združenja rejcev konj pasme NORIKER ing. Marjana Cika. Kasneje smo obiskali še dve kmetiji. Spoznali smo krasnega žrebca Einstein Nera XIII, ter se popeljali z vprego dveh noriških liscev na vajetih g. Cika. Preživeli smo lep dan, v dobri družbi, ob zvoku harmonike in zaznamovan s konji pasme NORIKER. 

24.8.2013 KONJENIŠKA PRIREDITEV NA GOMBIŠČAH

Na povabilo KD Gombišče smo se udeležili njihove prireditve s povorko in tekmovanji. Našo Domačijo je predstavljalo 13 jahačev in ena vprega. Sodelovali smo v spretnostnem jahanju ter kasneje v ročnem žaganju hloda, kjer je naša ekipa zmagala.  KD Gombišče je res lepo pripravilo celotno prireditev. Da smo se zabavali, dosti pove dejstvo, da smo se domov spravili šele ob DVEH zjutraj.  Preživeli smo lep dan skupaj s prijatelji in našimi konjiči.

18.8.2013 ŽEGNANJE KONJ PRI MARIJI BISTRICI V KRAPINI NA HRVAŠKEM

Udeležili smo se žegnanja konj pri Mariji Bistrici v Krapini na Hrvaškem. Tam je najpomembnejše svetišče na Hrvaškem posvečeno Mariji. Tega shoda se vsako leto udeleži ogromno vpreg in jahačev. Letos smo se tega dogodka udeležili tudi mi, kjer smo z Medotom in Viko v vpregi predstavljali Združenje rejcev konj Slovenske hladnokrvne pasme. 

10. in 11. 8. 2013 ŠESTI POHOD DOMAČIJE GORC

Zaključili smo še en pohod s konji. Še vedno pod vtisi preteklega dogodka, kar ne moremo pozabiti teh dveh dni, ki sta minili v znamenju druženja dobrih ljudi z najboljšimi konji. Hladnokrvni konji, kateri so predstavljali večino konj, dajejo temu tradicionalnem dogodku zelo poseben pečat. Letos smo se lotili poti dolge preko 60 km, ki so jo naši konjiči zlahka premagali. Namenili smo se proti vasi Zagorica v Občini Dobrepolje, kjer ima ranč naš prijatelj Marko Kastelic, prav tako ljubitelj konj- Pot je bila zelo razgibana, vodila nas je po Suhi krajini, preko reke Krke in naprej proti Zagorici, kjer nas je čakala večerja in prenočišče. Na cilju nas je pričakala tudi Dobrepoljska godba, ki je poskrbela za odlično vzdušje, naši harmonikaši pa so poskrbeli za žurko pozno v noč. Naslednje jutro smo po obilnem zajtrku pripravili konje za na pot, pospravili za seboj in se vrnili nazaj domov. Doma nas je pričakala mama z okusno obaro, da smo se konjeniki okrepčali po naporni poti. S prijatelji smo se razšli dobre volje in v pričakovanju prihodnjih druženj. 

1.7.2013 OBISK NA HRVAŠKEM OB VSTOPU V EU, mejni prehod Slovenska vas

Združenje rejcev konj Slovenske hladokrvne pasme in Združenje rejcev konj pasme Posavec ter hrvaški združenji rejcev konj pasme Hrvaški posavec ter Hrvaški hladnokrvnjak, so se ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo srečali na mejnem prehodu Slovenska vas. Slovenski rejci smo tako simbolično pozdravili hrvaške v EU tudi s konji. Popeljali smo se čez mejo, kjer so nas Hrvatje pogostili. Preživeli smo lep dan.

21.4.2013: JURJEVO ŽEGNANJE KONJ, Lukovek

Konjerejsko društvo Trebnje je na lepo sončno aprilsko nedeljo organiziralo žegnanje konj pri cerkvici sv. Jurija v vasi Lukovek pri Trebnjem. Z Domačije Gorc smo prijahali in pripeljali na blagoslov 12 konj. KD Trebnje je lepo poskrbelo za konjenike in obiskovalce. Vsak udeleženec s konjem je dobil tudi darilo - povodec.

3.9.2012: RAZSTAVA KONJ, Pliberk, Avstrija

Na povabilo Koroškega združenja rejcev konj (Kärnten pferdezucht verband), smo se udeležili razstave konj pasme NORIČAN v Pliberku na Avstrijskem Koroškem. Boštjan in Tone sta v imenu Združenja rejcev konj Slovenske hladnokrvne pasme sodelovala s kobilama Viko in Wallo, ter ju predstavila na roki in v vpregi.

3.9.2012: RAZSTAVA KONJ, Blatnik pri Semiču

Konjerejsko društvo Semič je letos pripravilo 11. belokranjsko razstavo konj v kraju Blatnik. Sodelovali smo v povorki, kjer so pred širšo publiko predstavili vsakega rejca posebej. Tudi našo kmetijo so zelo lepo predstavili. Po končanem uradnem delu pa so sledile igre s konji, med drugim tudi vleka hloda v samcu in v paru. Z žrebcem Medvedom Elmarjem smo sodelovali v tekmi vleke hloda v samcu. Pravila igre so bila stroga, konja se ni smelo udariti, ubogati je moral zgolj na glas furmana. V zelo napeti tekmi je naš žrebec MEDO hlod najhitreje povlekel po progi, ki je bila dolga 90 metrov. Konkurenca je bila huda, vendar so morali drugi priznati premoč našemu iskremu vrancu, ki se je v vleki najbolje odrezal. Bravo MEDO!


Več o tem dogodku...